Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Winogronowy maślankowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne , błyskawiczne ciasto , które znika jeszcze ciepłe!

Winogronowy maślankowiec

Składniki:

Winogronowy maślankowiec

 

  • Składniki:

 

  • maślanka - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 szt.
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mąka - 2,5 szklanki
  • winogrona ( u mnie +morele ) - ok.0,5 kg
  • bułka tarta - do posypania

 

Sposób przygotowania:

Winogronowy maślankowiec
Cukier dokładnie ubijamy z jajkami. Następnie dodajemy maślankę oraz olej. Mieszamy  mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy wsypujemy do masy. Mieszamy. Owoce dokładnie myjemy i osączamy. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy owoce. Pieczemy ok. 45 minut w 180.