Wiórki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wiórki to wspaniały dodatek do lodów,kremów,tortów..

Wiórki

Składniki:

Wiórki

 

  • Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Wiórki
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Jajka utrzeć dokładnie z cukrem oraz skórką cytrynową do białości,dodać mąkę i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Nalewać łyżeczką długie paski,szerokości około 1 centymetra i długości około 20 centymetrów,na posmarowaną cienko masłem lub olejem blachę.Piec kilka minut w gorącym piekarniku( 220s.c). Gdy zaczną żółknąć,podważyć nożem i szybko nawijać spiralnie na drewniany trzonek,trzymając blisko piekarnika,aby jak najdłużej utrzymać w cieple ( schłodzone twardnieją i nie dają się skręcić). Podawać do lodów,kremów lub jako ciasteczka. Uwaga; należy przestrzegać proporcji składników,gdyż w przeciwnym razie ciasto się nie uda.

Tagi:

jajko jajka