2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wiosenna rolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ta rolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:)

Wiosenna rolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna rolada

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • zielony barwnik w żelu -opcjonalnie

 

  • Krem:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 zielona galaretka

 

  • Dekoracja:
  • 60 g wiórek kokosowych białych
  • zielone wisienki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Wiosenna rolada
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle zależy jaki efekt chcemy uzyskać.Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika.Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta.Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi. 
Wiosenna rolada
przygotowujemy zielony biszkopt z barwnikiem
Wiosenna rolada
ciasto wylewamy na blachę pieczemy w piekarniku
Wiosenna rolada
ze śmietany i mascarpone robimy krem śmietanowy
Wiosenna rolada
na koniec roladę dekorujemy i chłodzimy w lodówce