mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na powitanie wiosny... lekka, biszkoptowa rolada w zielone kropki nadziana delikatnym kremem jogurtowym oraz kostkami galaretki :)

Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem

 

  • Masa na kropki:
  • 90 g masła
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 białko
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szkl. zimnej wody

 

  • Krem:
  • 250-300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe

Sposób przygotowania:

Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem
Najpierw przygotowuję masę na zielone kropeczki. W tym celu miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Do maślanej masy dodaję białko i dalej miksuję. Następnie dodaję mąkę i znów miksuję. Na koniec dodaję do masy troszkę zielonego barwnika, mieszam dokładnie łyżeczką. Zieloną masę przekładam do strunowego woreczka lub rękawa cukierniczego i wyciskam kropki na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawiam blachę z kropkami do lodówki na 10 minut. Biszkopt: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodaję do piany mąkę, proszek, wodę, żółtka, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Biszkopt przekładam na blachę i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę biszkopt 17 minut. Gorącą roladę przekładam zaraz po upieczeniu na lnianą ściereczkę, zdejmuję folię aluminiową lub papier. Ciasto układam kropkami na zewnątrz i zawijam razem ze ściereczką. Pozostawiam aby wystygła. Krem: Naturalny jogurt ubijam z tężejącą agrestową galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Odstawiam, aby masa nieco stężała. Drugą galaretkę również rozpuszczam w szklance wody, po czym wylewam do płaskiego naczynia i zostawiam do całkowitego stężenia. Następnie kroję galaretkę w podłużne paski. Nakładam tężejący gęsty krem i paski galaretki na biszkopt ostrożnie go rozwijając. Zawijam z powrotem. Wstawiam nadzianą roladę do lodówki na całą noc.
Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem
Na blachę wyłożoną folią aluminiową wyciskam masę tworząc kropki
Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem
Na zielone kropki wylewam biszkopt i wyrównuję powierzchnię
Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem
Po upieczeniu gorące ciasto zawijam ze ściereczką w roladę
Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem
Gdy rolada wystygnie rozwijam ją ostrożnie nakładam krem i galaretkę, zawijam