Wiosenna sałatka brokułowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wiosenna sałatka brokułowa

Gdy za oknem szaro, warto przywołać sobie wiosnę chociaż na talerzu. Pyszna i lekka sałatka z brokułem to idealna propozycja na lunch lub wielkanocne śniadanie.

Składniki:

Wiosenna sałatka brokułowa

Sałatka:

  • brokuł
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • opakowanie minimozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2–3 łyżki pestek dyni

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki keczupu

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka brokułowa
1. Majonez wymieszaj z keczupem.

2. Pestki dyni upraż na suchej patelni.

3. Brokuł podziel na różyczki i krótko obgotuj w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie. Osącz i wystudź.

4. Pomidorki i mozzarellę przekrój na połówki. Kukurydzę osącz z zalewy.

5. W misce wymieszaj brokuły, ser, pomidorki i kukurydzę. Całość polej sosem i posyp uprażonymi pestkami dyni. Odstaw na chwilę, aby składniki dobrze się połączyły.