AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Wiosenna sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka warstwowa pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Połączenie jajek, tuńczyka, kukurydzy, sera żółtego i czerwonej cebuli jak dla mnie jest idealne.

Wiosenna sałatka warstwowa

Składniki:

Wiosenna sałatka warstwowa

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka tuńczyka
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • kawałek sera żółtego
  • majonez
  • szczypior
  • sól cytrynowa
  • pieprz cytrynowy
  • czubrica

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka warstwowa
Jajka ugotować na twardo. Obrać i oddzielić białka od żółtek.

Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć do szklanej miski. Posypać solą cytrynową oraz pieprzem cytrynowym.

Ser żółty także zetrzeć i wyłożyć na białka.

Na warstwę sera żółtego kładziemy tuńczyka odsączonego z oleju. Następnie cebulę czerwoną pokrojoną w drobna kostkę lub jak ktoś woli to w piórka. Na to wykładamy kukurydzę i smarujemy grubo majonezem. Kolejno idą starte żółtka posypane czubricą, znowu czerwona cebula i na koniec wszystko posypujemy szczypiorkiem.