grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 179]

Wiosenna sałatka wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiosenna sałatka wielkanocna, bardzo zielona i bardzo smaczna, skomponowana z zielonych warzyw, tj. brokułów, szparagów, selera naciowego, podana z salsą szpinakową.

Wiosenna sałatka wielkanocna

Składniki:

Wiosenna sałatka wielkanocna

Sałatka

  • 300 g różyczek brokuła
  • 300 g szparagów
  • 3 gałązki selera naciowego
  • szczypiorek
  • 5 jaj ugotowanych na twardo

Salsa szpinakowa

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka wielkanocna

Przygotowanie warzyw

Wiosenna sałatka wielkanocna
Do przygotowania sałatki możemy wykorzystać dowolnie wybrane warzywa.

Seler naciowy kroimy w kostkę.

Brokuły i szparagi dokładnie myjemy, po czym gotujemy na parze do miękkości.

Szpinak oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Przygotowanie salsy szpinakowej

Wiosenna sałatka wielkanocna
Salsa powinna być jednolita i nie za gęsta.

Blendujemy szpinak, obrane ząbki czosnku, natkę pietruszki. Stopniowo dolewamy oliwę oraz sok 2 limonek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie sałatki

Na talerzu układamy brokuły, szparagi, seler oraz ugotowane na twardo jajka przekrojone pionowo.

Sałatkę dekorujemy przygotowaną salsą szpinakową.