Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wiosenna sałatka z amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wiosna na talerzu, tego właśnie człowiek potrzebuje po długiej zimie. Amarantus znakomicie pasuje do wiosennych kompozycji smakowych.

Wiosenna sałatka z amarantusem

Składniki:

Wiosenna sałatka z amarantusem

 

  • 250g amarantusa
  • 1 długi zielony ogórek
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z amarantusem

ETAP 1:

Wiosenna sałatka z amarantusem
Ugotowane ziarno amarantusa odcedzamy na drobnym sicie

Zaczynamy od przygotowania ziaren amarantusa.
Gotujemy amaranatusa w wodzie przez ok 15 minut, następnie odcedzamy (na drobnym sicie) i zostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 2:

Wiosenna sałatka z amarantusem
Ogórek i szczypiorek i cebulka po pokrojeniu

Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ogórka po obraniu kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski.

ETAP 3:

Wiosenna sałatka z amarantusem
Paprykę i pomidorki koktajlowe dorzucamy do ogórka ze szczypiorkiem

Paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Dorzucamy do miski

ETAP 4:

Wiosenna sałatka z amarantusem
Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą w misce

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Z octu, miodu, oliwy, soli i pierzu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę robimy sos. Sosem tym polewamy składniki w misce i dokładnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy ostudzone ziarna amarantusa i ponownie całość dokładnie mieszamy.

Tagi:

sałatka