SUPERPRZEPIS

Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami

  • 6
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami

Bardzo lekka, a zarazem pożywna sałatka, która powstała spontanicznie i podbiła moje serce. Polecam!

Składniki:

Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami

Sałatka:

  • 35g świeżej rukoli
  • 1 krążek sera camembert
  • 8 średnich truskawek świeżych
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia sera

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami

Przygotowanie sera:

Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami
Ser dzielimy na 8 części, przygotowujemy panierkę z jajka oraz bakalii

Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika (możemy również zmielić). Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Należy uważać, by nie przypalić panierki.

Przygotowanie sałatki:

Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami
Sałatę i truskawki myjemy, dodajemy bakalie oraz upieczony na złoty kolor ser

Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.