BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 461]

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, mozzarellą, jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Polecam pyszną sałatkę wiosenną. Smak sałatki zaostrza smaczny sos i pyszna mozzarella oraz ugotowane na twardo jajka i wiele innych smacznych dodatków.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, mozzarellą, jajkiem

Składniki:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, mozzarellą, jajkiem

 

  • Brokuł 1/2 szt,
  • ogórek zielony 1/2 szt,
  • jajka ugotowane 3 szt,
  • cebulka zielona pęczek,
  • kulki mozzarelli,
  • kiełki rzodkiewki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sos;
  • majonez 3 -4 łyżki,
  • musztarda 1 łyżka,
  • śmietana 18 % 200 ml,
  • odrobina cukru,
  • sok z cytryny według uznania,
  • sól,pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, mozzarellą, jajkiem
Brokuł podzielić na różyczki, opłukać, ugotować na pół twardo. Włożyć do szklanego naczynia następnie dodać obrany pokrojony ogórek zielony, opłukaną i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę dodać ugotowane obrane i pokrojone w ćwiartki jajka, posiekaną drobno cebulkę zieloną.

Wszystko delikatnie doprawić pieprzem i solą polać sosem śmietankowo - majonezowym, posypać posiekaną cebulką, kiełkami rzodkiewki, udekorować ćwiartkami jajek oraz kulkami mozzarelli.

Sos śmietankowo - majonezowy:

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać musztardę sok z cytryny, odrobinę cukru,soli i pieprzu do smaku.