SUPERPRZEPIS

Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2) Więcej zdjęć (5)

Pyszna sałatka, którą nasyci się również typowy mięsożerca

Składniki:

Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)

 

  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 garść rukoli
  • 1 ogórek- około 20 dag
  • 2-3 rzodkiewki
  • 10 dag mieszanki kiełków na patelnię
  • 1 garść rzeżuchy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 6 przepiórczych jajek
  • 15 dag mrożonego szpinaku
  • 3 duże różyczki brokułów
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)
Jajka myjemy, gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie. W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów, aby były lekko twarde. Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem. Ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka obieramy ze skorupek i gotujemy w wodzie ze szpinakiem przez 10 minut (jeśli mamy sok szpinakowy można je zabarwić bezpośrednio z jego użyciem), po tym czasie hartujemy zimną wodą. Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy. Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów. Polewamy połową sosu. Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą. Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji. Układamy przepiórcze jajka, które „malujemy” resztą sosu. Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.
Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)
Jajka myjemy, gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie. W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów, aby były lekko twarde. Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem. Ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka obieramy ze skorupek i gotujemy w wodzie ze szpinaki
Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)
Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów.
Wiosenna sałatka ze szpinakiem(2)
Naczynia myjemy przy użyciu dowolnego płynu Fairy :)