paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Wiosenna tarta z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto francuskie i kolorowe warzywa tworzą niezwykle smakowite połączenie, które zachwyci każdego w porze obiadu lub kolacji.

Wiosenna tarta z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna tarta z warzywami

 

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • szpinak mrożony - 400 g
  • pomidor - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ser żółty - 150g
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Wiosenna tarta z warzywami
Ciasto francuskie wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni (z termoobiegiem). Wyjąć po 10 minutach i poczekać aż ostygnie.

Szpinak rozmrozić, posolić, dodać pieprzu, papryki słodkiej i czosnku, wymieszać. Posmarować nim spód tarty. Następnie ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki - na całej powierzchni tarty. Kolejno pomidory - ułożyć w plasterkach, posolić, dodać pieprzu. Posypać na wierzchu startym żółtym serem.

Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Wiosenna tarta z warzywami
Najpierw należy upiec ciasto francuskie - musi ostygnąć i opaść.
Wiosenna tarta z warzywami
Ułożyć przygotowany wcześniej szpinak i pokrojoną cebulę.
Wiosenna tarta z warzywami
Pomidory w plasterkach musimy doprawić do smaku.
Wiosenna tarta z warzywami
Całość posypujemy startym żółtym serem i do piekarnika!