Smak Chwili

Smak Chwili

Szef Kuchni
[Przepisów: 7]

Wiosenna tarta z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasami z produktów, których chcemy się pozbyć z lodówki może powstać prawdziwa uczta. Tak było w tym przypadku .

Wiosenna tarta z warzywami

Składniki:

Wiosenna tarta z warzywami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • 6 plastrów ulubionej wędliny
  • 0,5 papryki czerwonej
  • mrożone warzywa (marchew, brukselka, groszek, kukurydza, fasolka szparagowa)
  • 2 plastry sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Wiosenna tarta z warzywami
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oliwie następnie dodajemy pieczarki i smażymy je do momentu aż zmiękną. Foremkę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim, dokładnie dociskając ciasto do brzegów formy. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy usmażone pieczarki z cebulą następnie układamy na masie pieczarkowo-cebulowej plasterki wędliny,na to wysypujemy mrożonki i pokrojoną w paski paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy serem żółtym pokrojonym w plasterki. Ciasto francuskie kroimy w paski i układamy na wierzchu tarty tworząc kratkę, całość posypujemy oregano. Pieczemy 20 min. w temp. 200 st. C.