migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Wiosenna tarta ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje pierwsze podejście do szparagów i bardzo udane. Dobrze smakują i wspaniale prezentują sie na tarcie.

Wiosenna tarta ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna tarta ze szparagami

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna tarta ze szparagami
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część i ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji. Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut.
Wiosenna tarta ze szparagami
Etap 1 Przygotowac kruche ciasto, schłodzić i wylepić nim formę,podpiec w piekarniku.
Wiosenna tarta ze szparagami
Etap 2 Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami.
Wiosenna tarta ze szparagami
Etap 3 Do farszu dodac przyprawy i część pokrojonych szparagów
Wiosenna tarta ze szparagami
Etap 4 Na podpieczony spód tarty wylać przygotowany farsz serowy. Na wierzchu ułożyć pozostałe szparagi i pokrojone na ćwiarti czy połówki pomidorki.