jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenna-warstwowa sałatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To pyszny dodatek do pieczywa! Taki twarożek mogła bym jeść codziennie:) Już samo podanie zachęca do skosztowania!

Wiosenna-warstwowa sałatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna-warstwowa sałatka

 

  • Składniki:
  • 1,5 -2 ogórki,
  • Pęczek rzodkiewek,
  • Ok.150- 180 g twarożku,
  • 2-3 łyżki śmietanki,
  • Sól czosnkowa do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Mały pęczek szczypiorku,
  • Pomidor do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna-warstwowa sałatka
Szczypiorek płuczemy i siekamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niego śmietankę i przyprawy. Miksujemy całość. Jeśli ser był dość suchy dodajemy jeszcze mleka lub śmietankę. Serek powinien przybrać konsystencje podobną do jogurtu. Ogórki układamy na dno przygotowanej salaterki. Na ogórki wykładamy rzodkiewkę. Na rzodkiewkę wylewamy serek. Całość dość mocno oprószamy szczypiorkiem. Wierzch dekorujemy pomidorem i podajemy.
Wiosenna-warstwowa sałatka
Szczypiorek płukamy, osuszamy i drobno siekamy
Wiosenna-warstwowa sałatka
Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę
Wiosenna-warstwowa sałatka
Umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
Wiosenna-warstwowa sałatka
Ser miksujemy ze śmietanka, doprawiamy do smaku.