eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Wiosenna zupa jarzynowa Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna zupka z młodych warzyw.

Wiosenna zupa jarzynowa Eli

Składniki:

Wiosenna zupa jarzynowa Eli

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 3 kalarepki z liśćmi
  • 1/2 kalafiora
  • 4 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 8 młodych ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • maggi
  • koperek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa jarzynowa Eli
Umytą porcję rosołową włożyć do garnka,zalać zimną wodą,dodać przyprawę warzywną i ugotować.Kalarepy,jarzyny i ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Umyte liście kalarepy pokroić w paseczki.Kalafior umyć i podzielić na różyczki.Łodygę kalafiora obrać i pokroić w kostkę.Do wywaru (około 4 litry)dodać pokrojone liście i zagotować.Do zupy dodać wszystkie warzywa i gotować prawie do miękkości.Do ugotowanych warzyw powoli wsypywać kaszę manną,cały czas mieszając,żeby nie porobiły się kluchy i gotować jeszcze na małym ogniu około 10 minut.Umytą natkę i koperek posiekać,dodać do gotowej zupy i doprawić maggi do smaku.Smacznego!