Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka zupa z młodej kapusty i botwinki z kuleczkami ze zmielonej szynki wieprzowej.

Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami

 

  • 2 marchewki
  • ok. 50 g pora
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 2 litry wody
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • ok. 4-5 średnich ziemniaków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Botwinkę umyć, odciąć liście. Łodygi botwinki drobno pokroić. Buraczki (korzonki botwinki) oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę. Wrzucić do niej przygotowane warzywa, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Kapustę i liście botwinki grubo posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę, liście botwinki i ziemniaki dodać do zupy. Dodać też trochę soli i pieprzu. Szynkę zmielić, dodać do niej przyprawę w płynie i pieprz, dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe kuleczki, wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami
Przygotowane łodygi i korzonki botwinki por i marchewki.
Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami
Przygotowane warzywa wrzucone do wody w garnku i gotowane.
Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami
Kapusta liście botwinki i ziemniaki dodane do gotującej się zupy.
Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami
Małe kuleczki uformowane z mięsnej masy wrzucone do gotującej się zupy.