Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wiosenna zupa z młodych pokrzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

moc witamin w wiosennej zupie z pokrzyw

Wiosenna zupa z młodych pokrzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna zupa z młodych pokrzyw

 

  • 40 sztuk młodych pokrzyw
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • pęczek szczypioru z cebuli
  • pieprz i sól
  • kwaśna śmietana 12%

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa z młodych pokrzyw
Zbieramy młode pokrzyw, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie siekamy w grubsze kawałki. Szczypior z cebuli siekamy w 2-3cm kawałki. Marchewkę po obraniu ścieramy na grubych oczkach, a obrane ziemniaki kroimy w bardzo małą kostkę. Do garnka przekładamy ziemniaki i marchew, dodajemy łyżeczkę soli, nieco pieprzu i zalewamy wodą - gotujemy ok 10-15 minut. Po tym czasie, gdy warzywa są już miękkie dodajemy posiekaną pokrzywę oraz szczypior - calość ponownie doprawiamy do smaku i gotujemy niecałe 3-4 minut. Zupę przelewamy na talerz, na środku kładziemy kleks kwaśnej śmietany i posypujemy zupę szczypiorkiem
Wiosenna zupa z młodych pokrzyw
Zupę przelewamy na talerz, na środku kładziemy kleks kwaśnej śmietany
Wiosenna zupa z młodych pokrzyw
Zupę przelewamy na talerz, na środku kładziemy kleks kwaśnej śmietany
Wiosenna zupa z młodych pokrzyw
Zupę przelewamy na talerz, na środku kładziemy kleks kwaśnej śmietany
Wiosenna zupa z młodych pokrzyw
Zupę przelewamy na talerz, na środku kładziemy kleks kwaśnej śmietany