Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wiosenna zupka z kasza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Moja ulubiona zupka z dziecinstwa....i wciaz jest nr 1!

Wiosenna zupka z kasza

Składniki:

Wiosenna zupka z kasza

 

  • 2l rosolu,
  • duza cebula,
  • 4-5 sredniej wielkosci marchewek,
  • korzen pietruszki,
  • lodyga selera,
  • 4 wieksze ziemniaki,
  • pol szklanki mrozonego zielonego groszku,
  • pol glowki kapusty pekinskiej, tej twardszej czesci,
  • szklanka kaszy jeszczmiennej,
  • natka swiezej pietruszki,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • sol, pieprz, litek laurowy, vegeta

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupka z kasza

Do wrzacego rosolu wrzucamy listek laurowy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy kolejno: pokrojona w kostke cebule, pokrojone w kostke ziemniaki, pokrojone w kostke marchewki oraz korzen pietruszki. Gotujemy ok 10 min, po czym wrzucamy pokrojona w paski lodyge selera oraz poszatkowana, grubosci ok 1-1,5 cm kapuste. Gotujemy nastepne 20 minut, po czym wrzucamy przeplukana kasze, listek laurowy i groszek, w razie potrzeby doprawiamy. Po ok 10 minutach wrzucamy pokrojony w kostke czosnek i pokrojona natke pietruszki. Wylaczamy palnik i zostawiamy garnek pod przykryciem, tak by kasza nam calkowicie speczniala, ale sie nie rozgotowala. Kapusta pekinska, nadaje zupce lekko slodkawy smak. Jest delikatna, tak ze rozplywa sie w ustach.


Tagi:

kasza kasze