bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wiosenne ananasowe babeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspólne dzieło moje i córki, ja upiekłam ona dekorowała. Myśle ze udała nam się wspólna praca

Wiosenne ananasowe babeczki

Składniki:

Wiosenne ananasowe babeczki

 

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • Jajko
  • maślanka 100 ml
  • zalewa z ananasów 80ml
  • olej 1/2 szklanki
  • ananasy drobno pokrojone 25 dag
  • serek śmietankowy 25 dag
  • masło 25 dag
  • cukier puder 1 szklanka
  • zielony barwnik 1/2 łyżeczki
  • orzechy w kolorowej polewie

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne ananasowe babeczki
Ananasy osączyć z zalewy i pokroic drobno. W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, soda, proszek, cukier) a w drugiej mokre (maślanka, olej, jajko, zalewa ananasowa). . Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką by uzyskać w miarę jednolite, ciasto. Do ciasta dodajemy ananasa i jeszcze raz mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamu do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20–25 min. Wyjąć, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawac cukier puder, a następnie ser. Dodac barwnik, dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzine do lodówki. Krem przełożyć do szprycy (ale nie cały, dawać po łyżce, gdyż pod wpływem ciepła rąk przy wyciskaniu zbytnio męknie i trudno wyciskac precyzyjną trawe). Jeśli babeczki zbytnio urosły, odciąć wierzch i dekorować góre wyciskając trawe. Ozdobić kolorowymi orzechami ktore mogą zastąpić świąteczne jajeczka

Tagi:

jajko jajka