szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Wiosenne babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczki z kolorowymi kwiatuszkami na przywołanie wiosny. Są dość pracochłonne ale myślę że warte efektu.

Wiosenne babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne babeczki

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 budyń malinowy
  • 70 g miekkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • lukier plastyczny
  • cukrowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne babeczki
Przepis na 6 sztuk. Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całkość, a nastepnie sttoppniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Przekładamy masę do foremek lub papilotek i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem, gdy składniki będą wstępnie połączone dodajemy mleko. Mieszamy i tak dozujemy cukier puder aby uzyskać gęsty lukier maślany. Babeczki studziny a następnie smarujemy przygotowanym lukrem. Masę plastyczną cienko wałkujemy i foremką wycinamy małe kwiatuszki. Kwiatki przykładamy do lukru i w środek każdego dość głęboko wbijamy cukrową perełkę, aby przytrzymywała kwiatek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Po schłodzeniu lukier maślany twardnieje i kwiatki bardzo dobrze się trzymają babeczki.
Wiosenne babeczki
Składniki potrzebne to między innymi mąka cukier jajka
Wiosenne babeczki
Gotową masę przekładamy do foremek lub papilotek
Wiosenne babeczki
Z masła i cukru pudru robimy lukier a masę plastyczną cienko wałkujemy
Wiosenne babeczki
Z masy plastycznej wycinamy małe kwiatuszki

Tagi:

jajko jajka mak