Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wiosenne jajka faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepyszne jajka! Lekki i wiosenny farsz, z koperkiem i rzodkiewką, na bazie mascarpone, polecam na świąteczne śniadanie.

Wiosenne jajka faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne jajka faszerowane

 

  • 5 jajek
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 duże rzodkiewki
  • 2 łyżki koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka piórek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wiosenne jajka faszerowane
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół, wyjąć żółtka. Rzodkiewki umyć, odciąć końce, pokroić w kosteczkę.

W głębokim talerzu utrzeć żółtka z mascarpone i jogurtem. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać razem z rzodkiewką do masy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Połówki białek napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć na talerzu lub półmisku. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać, posypać jajka po wierzchu (można użyć koperku).   
Wiosenne jajka faszerowane
Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i wyjąć zółtka
Wiosenne jajka faszerowane
rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i posiekać w kosteczkę
Wiosenne jajka faszerowane
żółtka utrzeć z mascarpone i jogurtem, doprawić
Wiosenne jajka faszerowane
dodać koperek i rzodkiewki i wymieszać delikatnie