monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja propozycja na jajka na niedzielne śniadanko:) pyszne kolorowe,serdecznie zapraszam:)

Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie

 

  • 5 jajek
  • 3 duże pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1/2 zielonego ogórka (długiego)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać ze skorupek ( ja ugotowałam w sobotni wieczór). Obrane przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki obrać,zetrzeć na małych oczkach. Na roztopione masło wrzucić grzyby i delikatnie podsmażyć aby zmniejszyły swoja objętość. Ostudzić. Rzodkiewki umyć,osuszyć odkroić ogonki i zetrzeć na małych oczkach,następnie wziąć w dłoń i dobrze odcisnąć z soku nad zlewem lub miską. Odciśnięte przełożyć do miski. Ogórka wyszorować,osuszyć i także zetrzeć na drobnych oczkach i także odcisnąć z soku. Dodać do rzodkiewki. Cebulkę drobno posiekać i połączyć z resztą warzyw. Dodać pieczarki i roztarte żółtka. Doprawić solą i pieprzem,wymieszać. Dodać majonez i po raz kolejny wymieszać. Przygotowany farsz nakładać obficie na połówki białek i ozdobić koperkiem. Jeśli farsz zostanie przełożyć do ładnej miseczki lub od razu posmarować pieczywo. Smacznego!
Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie
rzodkiewkę zetrzeć na drobnych oczkach i odcisnąć ze soku
Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie
umytego ogórka także zetrzeć i odcisnąć ze soku
Wiosenne jajka faszerowane na śniadanie
dodać podsmażone pieczarki żółtka majonez i przyprawy wymieszać