iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wiosenne klopsiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kto nie lubi klopsików, pasują do ziemniaczków, ryżu i kaszy. Można wcinać je także z bułeczka, mocząc ją w pysznym sosiku. Szybko smacznie i nie drogo.

Wiosenne klopsiki

Składniki:

Wiosenne klopsiki

 

  • 600g mięsa mielonego

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • 3 marchewki

 

  • 2 pietruszki

 

  • szczypior

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka maki

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne klopsiki
Mięso mielone dajemy do miski. Cebulkę obieramy i siekamy, podsmażamy ja na łyżce mała. Dodajemy do mięsa. Mieszamy, wbijamy jajko. Doprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Dodajemy tartą bułkę tyle, aby mięso było dość gęste i dało się formować w kulki.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka to samo robimy z pietruszką. Paprykę czerwoną kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa podsmażamy na masełku. Solimy do smaku i odstawiamy.

W garnku z osolona wodą gotujemy uformowane z mięsa kulki. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową.

Wodę po gotowaniu klopsików dolewamy do podsmażonych warzyw. Zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Zaciągamy śmietaną 30 % z łyżką mąki.

Zagotowujemy i wkładamy ugotowane klopsiki. Na koniec dajemy pokrojony szczypior.