Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

SUPERPRZEPIS

Wiosenne owocowe naleśniki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodkie, kolorowe naleśniki z twarożkiem i owocami. Polecam :)

Wiosenne owocowe naleśniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenne owocowe naleśniki

 

  • SKŁADNIKI:
  • 700 ml mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • łyżka koncentratu z buraków
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • cukier waniliowy 16g
  • łyżka soku malinowego
  • 600 g twarogu chudego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3%
  • owoce do dekoracji ( borówka amerykańska, truskawki, kiwi, banany, mandarynki, winogrona)
  • olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Wiosenne owocowe naleśniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce czy garnku roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę, mleko, olej, cukier, sok malinowy oraz koncentrat i wszystko mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie za wodniste dodajemy mąkę natomiast jak będzie za gęste dodajemy mleko. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Twaróg rozgniatamy widelcem następnie mieszamy z jogurtem. Na usmażone naleśniki nakładamy twarożek, składamy je na pół i jeszcze raz na pół - wyglądem przypominają trójkąty. Podgrzewamy na rozgrzanym oleju. Układamy na talerzu w kwiatek i dekorujemy ulubionymi owocami. Bardzo polecam :)

* polałam całość golden syrup'em.
Wiosenne owocowe naleśniki
Do ciasta naleśnikowego dodajemy łyżkę koncentratu z buraków w celu zabarwienia na kolor różowy ciasta
Wiosenne owocowe naleśniki
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu
Wiosenne owocowe naleśniki
Po napełnieniu twarożkiem i złożeniem naleśniki podsmażamy na oleju