kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Wiosenne rożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna i zdrowa przekąska. Idealna na wiosenne śniadanie jak również na wystawny bankiet.

Wiosenne rożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne rożki

 

  • 20 dkg szynki
  • 10 dkg sera feta (lub serka twarogowego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pomidor, ogórek, cytryna, szczypior

Sposób przygotowania:

Wiosenne rożki
Szynkę ( może to być dowolna szynka) kroimy w dość cienkie plastry. Ser ucieramy z majonezem ( zamiast majonezu możemy dać jogurt naturalny). Jeśli użyliśmy serka twarogowego należy go doprawić solą i pieprzem. Dodajemy szczypior i dokładnie mieszamy. Z plastrów szynki formujemy rożki i napełniamy je przygotowaną masą. Przewiązujemy rożki szczypiorem i układamy na talerzu. Z pomidora wycinamy '' kwiaty'' i układamy obok rożków. Dekorujemy cytryną i ogórkiem zielonym , które są dodatkiem smakowym do rożków. Podajemy na zimno z szklanką wody z cytryną.
Wiosenne rożki
Krojenie na cienkie plactry szynki do rożków.
Wiosenne rożki
Utarta feta z majonezem i szczypiorkiem.
Wiosenne rożki
Nadziewanie rożków masą twarożkową i formowanie.
Wiosenne rożki
Wykrawanie kwiatów z pomidora (najlepiej uzyc do tego cienkiego i ostrego noża).

Tagi:

sery ser szynka