aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wiosenne śledzie w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne śledzie w śmietanie w wersji wiosennej, bo ze świeżutkim, młodziutkim szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie podaję jako dodatek do ziemniaków.

Wiosenne śledzie w śmietanie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wiosenne śledzie w śmietanie

 

  • 500 g filetów śledziowych a`la matias
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Wiosenne śledzie w śmietanie
Filety śledziowe przekładamy do miski. zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę ze śledzi i jeszcze dodatkowo opłukujemy je pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.

Pokrojone śledzie przekładamy do miski i dodajemy do nich majonez oraz sporą ilość pieprzu. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy śledzie. Szczypiorek płuczemy i osuszamy, drobno kroimy i posypujemy nim śledzie w miseczce.

Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 20 minut na bok, żeby składniki przegryzły się.
Wiosenne śledzie w śmietanie
Śledzie przekładamy do miski i zalewamy wodą.
Wiosenne śledzie w śmietanie
Po ok. 1 godzinie śledzie wyjmujemy z wody i kroimy w kostkę.
Wiosenne śledzie w śmietanie
Do śledzi dodajemy majonez i sporą ilość pieprzu.
Wiosenne śledzie w śmietanie
Następnie do miski ze śledziami dodajemy śmietanę.
Wiosenne śledzie w śmietanie
Dokładnie mieszamy śledzie ze śmietaną i majonezem, wierzch posypujemy szczypiorkiem.