selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo ciekawe z wyglądu i jeszcze lepsze w smaku, zaskakujące wykorzystanie szpinaku ;) Goście były pod wrażeniem. Może być wykonany jako tort albo tradycyjne ciasto. Najpierw rozmrażam całkowicie szpinak i go odcedzam, potem blenduję.

Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier z wanilią
  • 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki krupczatki
  • 3 łyżeczki (płaskie proszku do pieczenia)
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

 

  • składniki na krem z kwaskowym składnikiem
  • 4 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 limonki/ cytryny
  • 250 ml kremówki 30 lub 36 %
  • 250 serka mascarpone
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

 

  • świeże owoce sezonowe do ozdoby: maliny, jagody lub inne kontrastowe

Sposób przygotowania:

Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami
Szpinak całkowicie rozmrażam. Odcedzam i blenduję. Tortownicę 24 cm średnicy wykładam papierem do pieczenia i nacieram olejem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ubijam jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, dolewam wolno olej cały czas miksując, potem mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane). Na końcu dodaję zblendowany szpinak, mieszam łyżką drewnianą. Piekę w 180 stopniach ok godziny do 70 minut (sprawdzam do suchego patyczka). Wyjmuję i brzegi formy obkrajam delikatnie i zostawiam na kratce do całkowitego wystygnięcia Krem z mascarpone Śmietanę i mascarpone muszą być mocno schłodzone podobnie jak mieszadła z miksera i miska w której będziemy ubijać. Śmietanę ubijam na sztywno dodając po łyżce mascarpone na końcu dodaję przesiany cukier puder, startą skórkę z limonki lub cytryny. miksuję niedługo a dokładnie. Wystudzone ciasto dzielę na 2 lub 3 części, nasączam kawą z ekspresu lub mocną rozpuszczalną. Jedną odkrojoną część kruszę na kawałki-okruszki. Podstawowy blat smaruję kremem mascarpone, wierzch ozdabiam okruszkami zielonego ciasta. Krem ozdabiam owocami. Schładzam na werandzie.
Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami
Ciasto z dodanym zblendowanym szpinakiem
Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami
Zielony blat wiosennego ciasta jest gotowy
Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami
Pokruszona ozdobna góra zielonego ciasta