Domisia

Domisia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Wiosenny łosoś na parze w towarzystwie warzyw

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i lekkie danie dla osób dbających o figurę i nie tylko. Danie jest pożywne i zdrowe, gdyż ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, a witaminy zawarte w warzywach uzupełniają dzienne zapotrzebowanie.

Wiosenny łosoś na parze w towarzystwie warzyw

Składniki:

Wiosenny łosoś na parze w towarzystwie warzyw

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny łosoś na parze w towarzystwie warzyw
Łososia dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć po obu stronach solą i świeżo zmielonym pieprzem, a także rozmarynem. Rybę skropić sokiem z cytryny, ułożyć na nią pół łyżeczki masła oraz duży ząbek czosnku (koniecznie w łupince). Rybę ułożyć na sitku do gotowania na parze razem z bukietem warzyw (można również pokusić się o zapiekanie w piekarniku lub opcja dla leniuchów - udusić go na patelni w folii aluminiowej). W międzyczasie ugotować ryż według upodobań, można do niego dodać odrobinę curry, wtedy uzyskamy lekko żółtawy kolor ryżu. Dla urozmaicenia smaku warzyw, można przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu lub beszamelowy i skropić nim warzywa. Gotową już potrawę delikatnie posypać pokrojoną w drobną kosteczkę mozarellą oraz udekorować gałązką koperku. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić na małym ogniu, połączyć z mąką, dodawać powoli mleko energicznie mieszając. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, podawać od razu. Smacznego