dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Wiosenny makaron ze szparagami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiosenny makaron ze szparagami i kurczakiem. Wraz z sosem śmietanowo - czosnkowym tworzy lekkie danie.

Wiosenny makaron ze szparagami i kurczakiem

Składniki:

Wiosenny makaron ze szparagami i kurczakiem

sos

  • 250 g makaronu
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Wiosenny makaron ze szparagami i kurczakiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Szparagi cienko obrać do połowy ich wysokości, pokroić na ok. 3 cm kawałki. Do garnka wlać wodę, lekko osolić, gotować ok. 3 minuty. Nie odcedzać!

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Przełożyć na patelnię, podsmażyć na oleju. Wlać szparagi wraz z wodą w której się gotowały, dodać obrane całe ząbki czosnku, gotować ok. 10 minut. Wlać kremówkę, wymieszać, dodać ugotowany makaron, jeszcze raz wymieszać. Wszystko razem krótko podgrzać.