sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Orzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie.

Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem

Składniki:

Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem

Składniki

  • 2 jogurty greckie ( 2 x po 400 g)
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
  • żółty barwnik
  • ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • mandarynka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem
Galaretkę cytrynową i jedną agrestową rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. 

Na dno tortownicy o średnicy 21 cm układamy biszkopty. Jeden jogurt grecki miksujemy z tężejącą agrestową galaretką i młodym jęczmieniem. Masę wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut. 

Drugi jogurt także miksujemy z tężejącą cytrynową galaretką i odrobiną żółtego barwnika. Wylewamy na zimną zieloną masę i wstawiamy ponownie do lodówki. Pozostałą agrestową galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. 

Kiedy przestygnie wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem dekorujemy kawałkami mandarynki.