Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Wiosenny tort sałatkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka podana w postaci tortu z wiosenną dekoracją - do postawienia m.in. na świąteczny stół wielkanocny.

Wiosenny tort sałatkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenny tort sałatkowy

 

  • 3 jajka
  • Kawałek sera żółtego gouda
  • Papryka czerwona
  • Kukurydza z puszki
  • Groszek z puszki
  • Szczypiorek
  • Pomidorki koktajlowe
  • Majonez
  • Ketchup
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenny tort sałatkowy
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę, solimy. Ser ścieramy na tarce.

Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy osobno z zalewy, groszek doprawiamy odrobiną pieprzu.

Szczypiorek siekamy. Ketchup mieszamy z odrobiną oregano.

Sałatkę układamy warstwowo w tortownicy: ser, papryka, groszek, ketchup z oregano, kukurydza, majonez, jajka, szczypiorek.

Wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi (kropki na biedronce można zrobić z pieprzu lub goździków), serem i kukurydzą. Sałatkę odstawiamy do lodówki.

Po min.godzinie zdejmujemy boki tortownicy.
Wiosenny tort sałatkowy
Tort sałatkowy już po wyłożeniu na talerz