katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Wiśnie w syropie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis dostałam od kuzynki i ona nie pasteryzowała tylko gorące zakręcała. Ja z przyzwyczajenia i dla pewności pasteryzuję.

Wiśnie w syropie

Składniki:

Wiśnie w syropie

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie w syropie
Wiśnie myjemy i usuwamy pestki drylownicą albo nożykiem.

Wkładamy wiśnie do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na noc i gdy wytworzy się sok zagotowujemy.

Odstawiamy do odparowania i gotujemy następnego dnia i znów zostawiamy.

Trzeciego dnia gotujemy i nakładamy do przygotowanych słoików i zakręcamy.

Pasteryzujemy ok 10 min .