madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Wiśniowa fantazja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżowe ciacha z pysznym budyniowo wiśniowym nadzieniem. Doskonałe do popołudniowej kawki lub drugie śniadanie.

Wiśniowa fantazja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowa fantazja

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowa fantazja
Ciasto Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie , dodajemy cukier i trochę mąki. Powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę kwaśną śmietanę, jaja oraz na końcu wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na papierze na dwa równe prostokąty. Mleko wlewamy do garnka pozostawiając pół szklanki w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem i wlewamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń. Wiśnie osączamy z kompotu. Jeden płat ciasta kroimy na kwadraty na środku układamy po trochę budyniu i wiśni. Drugi płat ciasta składamy na pól i ponownie na pół. Nacinamy z każdej strony, rozwijamy i układamy na pierwszym. także kroimy w kwadraty tej samej wielkości. Ciastka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy do momentu aż zaczną brązowieć w temperaturze 180 stopni.
Wiśniowa fantazja
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i mąką
Wiśniowa fantazja
Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto
Wiśniowa fantazja
Na cieście układamy po trochę budyniu i wiśni
Wiśniowa fantazja
Ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce

Tagi:

ciasto