aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Wiśniowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 210
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Wiśniowa pianka- to smaczne ciasto z wiśniami i pyszną warstwą śnieżki. Całość zawiera się w cieście francuskim i kruchym.

Wiśniowa pianka

Składniki:

Wiśniowa pianka

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Galaretka:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szkl kompotu wiśniowego
  • 2 szkl wody
  • Wiśnie
  • Śmietana:
  • 2 śnieżki
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 upieczony blat ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Wiśniowa pianka
Ciasto: Z mąki pszennej, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto na stolnicy. Dajemy na foremkę o wymiarze 25/36. Pieczemy do 15 minut.

Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do wystygnięcia, do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto kruche.

Śmietana: Śnieżkę ubijamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy blatem ciasta francuskiego (może to być ciasto francuskie chłodzon które musimy upiec, lub gotowy blat ciasta francuskiego już upieczony).

Posypujemy cukrem pudrem.