Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Wiśniowe Clafoutis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Clafoutis, przepyszny francuski deser składający się z wiśni zatopionych w miękkim i kremowym biszkopcie.

Wiśniowe Clafoutis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiśniowe Clafoutis

 

 

  • Dodatkowo:
  • masło- 1 łyżka,
  • cukier puder- do oprószenia

Sposób przygotowania:

Wiśniowe Clafoutis
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, a żółtka utrzec wraz z cukrem na jasną masę. Do utartych żółtek dodać ziarenka z laski wanilii, kremówkę oraz przesiać mąkę i wymieszać. Białka delikatnie przełożyć do masy. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Masę podzielić na dwie części, jedną część wylać na spód, ułożyć wiśnie i zalać drugą częścią masy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w 175 stopniach przez 35 minut.
Wiśniowe Clafoutis
wiśniowe clafoutis, wiśnie zapiekane w kremowym biszkopcie

Tagi:

jajko jajka