Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Wiśnióweczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na wiśniówkę w/g Ryszarda Matusiaka

Wiśnióweczka

Składniki:

Wiśnióweczka

 

  • wiśnie -2 kg
  • esencja migdałowa -3 krople
  • cynamon -1 łyżeczka
  • goździki -4 szt
  • spirytus -1 l
  • miód -50 dag
  • esencja waniliowa -20 kropli

Sposób przygotowania:

Wiśnióweczka
Wiśnie umyć, osączyć, wypestkować, zmiksować.
Do zmiksowanych owoców dodać esencję i przyprawy.
Miód przełożyć do rondla, podgrzać.
Gorącym miodem i spirytusem zalać owoce wiśni.
Dokładnie wymieszać, odstawić na 30 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlać nalewkę. odstawić na pół roku.
Następnie przefiltrować nalewkę przez gazę, przelać do butelek.
Do picia nadaje się po pół roku