jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wiśniówka na rumie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Średnio słodka nalewka z wyrazistą nutą rumową - to coś wspaniałego na zimowe wieczory.

Wiśniówka na rumie.

Składniki:

Wiśniówka na rumie.

 

  • 1/2 litra wydrylowanych wiśni
  • 200 ml rumu 80%
  • wódka dobrej jakości (ile się zmieści)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Wiśniówka na rumie.
Do litrowego słoika wsypujemy wydrylowane wiśnie, dodajemy cukier i odstawiamy , aż wiśnie puszczą sok.
Po kilku godzinach wlewamy rum i uzupełniamy słoik wódką. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4-6 tygodni.
Od czasu do czasu wstrząsamy. Zlewamy płyn z nad wiśni do butelki. Wiśnie wykorzystujemy do deserów.
Nalewka jest średnio słodka.