anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Wiśniowy dżem z całymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zrobienie domowego dżemu nie musi być czasochłonne. Wystarczy kupić środek żelujący wysokiej jakości bez sztucznych środków konserwujących. Taki dżem dzięki temu, że krótko go gotujemy, jest aromatyczny, bogaty w witaminy i ma piękny kolor.

Wiśniowy dżem z całymi owocami

Składniki:

Wiśniowy dżem z całymi owocami

 

  • wiśnie – 1 kg
  • cukier żelujący 1:1 – 1 kg
  • woda – 1/2 szk.
  • cytryna – 1/2 szt.

Sposób przygotowania:

Wiśniowy dżem z całymi owocami
Wiśnie dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć na sitko, odsączyć z wody. Usunąć pestki. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem, wlać pół szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny, wsypać cukier żelujący i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 4 godziny. Po tym czasie rondel postawić na piecu, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty cały czas mieszając. Rondel zdjąć z kuchenki, a dżem mieszać, aż zaniknie powstała w czasie gotowania piana. Gorącym dżemem napełnić wcześniej wyparzone słoiki, zakręcić, nakryć kilkoma ręcznikami kuchennymi i zostawić do całkowitego wystygnięcia.