izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Wiśniowy maślankowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z latem niewątpliwie kojarzą się nam wiśnie. Często wykorzystujemy je do przetworów, soków, nalewek, itp. Ja postanowiłam zrobić z nich słodkie i małe co nieco.

Wiśniowy maślankowiec

Składniki:

Wiśniowy maślankowiec

CIASTO:

Sposób przygotowania:

Wiśniowy maślankowiec

ETAP 1:

Do miski wlewamy maślankę, olej, odrobinę aromatu waniliowego oraz wbijamy jajka. Wszystko mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cukier.

ETAP 2:

Do miski, w której znajdują się sypkie składniki wlewamy składniki płynne i miksujemy całość, aby powstała jednolita masa. Do powstałego ciasta wrzucamy wydrylowane i oprószone mąką wiśnie. Mieszamy masę delikatnie łyżką.

ETAP 3:

Ciasto przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, a na wierzch sypiemy lekko posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45-50 minut (lub do suchego patyczka).