Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wiśniowy sernik na zimno

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na deser polecamy pyszny sernik z masą wiśniową.

Wiśniowy sernik na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiśniowy sernik na zimno

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa wiśniowa:
  • 4 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • cukier (ilość zależna od smaku wiśni, ja dałam 4 łyżki)

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg zmielonego sera twarogowego (ser mielony z wiaderka)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy sernik na zimno
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku – cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do wysmarowanej od dołu tortownicy i pieczemy pół godziny w temp. 170* Wiśnie przekładamy do malaksera, wlewamy wodę i dokładnie miksujemy. Mus przelewamy do garnka, dosładzamy i gotujemy, następnie dodajemy wiśniowe galaretki i mieszamy do czasu ich całkowitego rozpuszczenia. Masę przekładamy do miski o średnicy mniejszej o przynajmniej 6-8cm niż średnica tortownicy. Odstawiamy do wychłodzenia, przed samym wyciągnięciem możemy wstawić na 10 minut do zamrażalnika (nie rozwali się podczas wyjmowania). Ser miksujemy z cukrem pudrem, śmietankę ubijamy na puch, a następnie dodajemy małymi porcjami do sera i miksujemy na najmniejszych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej – cały czas miksujemy. Żelatyna podczas wlewania powinna być ciepła (nie gorąca!), dzięki czemu nie zrobią się nieprzyjemne grudki. Na biszkopt układamy stężałą masę wiśniową (brzuszkiem do góry). Podgrzewamy miskę na parze i odrywamy od boków nożem, delikatnie wyciągamy i układamy na środku ciasta. Zmiksowany ser rozprowadzamy równomiernie wokół i nad masą wiśniowa. Dekorujemy wiórkami z utartej czekolady.
Wiśniowy sernik na zimno
biszkopt z galaretka
Wiśniowy sernik na zimno
wygląd po rozkrojeniu