kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Wiśniowy tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort jest pracochłonny ale wbrew pozorom bardzo łatwy do zrobienia. Smakuje wyśmienicie jednak warto go przygotować dzień wcześniej by krem dobrze połączył się z plackami.

Wiśniowy tort urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowy tort urodzinowy

 

  • Biszkopt biały:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt makowy:
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • Krem:
  • 2 żółtka
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 kostka (200 g) masła
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek(375 ml) dżemu wiśniowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • Nasączenie:
  • 1 szkl wody letniej przegotowanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • Wierch tortu:
  • 1 bita śmietana typu śnieżka
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 1 małe opakowanie wiórek kokosowych
  • kolorowe koraliki

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy tort urodzinowy
Biszkopt biały: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno dosypując cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie ale dokładnie miksujemy. Obie mąki mieszamy ze sobą dosypując proszek do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm. i pieczemy w temperaturze 170*C przez 30 min. Biszkopt makowy: Białka ucieramy na sztywno (żółtka odkładamy ,będą potrzebne do kremu) z cukrem. Wsypujemy mąki , proszek do pieczenia i mak. Mieszamy i wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170*C przez 15 min. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy obie mąki i wlewamy 1/4 szkl mleka i ucieramy na gładko. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy utarty krem. Energicznie mieszając gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z miękkim masłem. Dżem rozpuszczamy w garnku ale nie zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Nasączenie przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przekładamy tort: Biały biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy oba placki. Na spodni placek nakładamy połowę zimnego dżemu, na to wykładamy połowę kremu i przykrywamy plackiem makowym który należy też nasączyć. Wykładamy resztę dżemu i resztę kremu, przykrywamy plackiem biały. Śnieżkę ucieramy na zimnej śmietanie i obsmarowujemy wierzch tortu, robiąc rozetki (je dodałam odrobiny barwnika by zrobić kolorowy napis ale nie jest to konieczne) i posypując wiórkami kokosowymi.Dekoracja toru należy do naszej osobistej weny twórczej. Wstawiamy tort do lodówki.
Wiśniowy tort urodzinowy
Etap 1 Gotując krem należy go mieszać by się nie przypalił.
Wiśniowy tort urodzinowy
Etap 2 Dżem rozpuszczamy i wsypujemy galaretkę.
Wiśniowy tort urodzinowy
Etap 3 Każdy placek przed nałożeniem kremu należy nasączyć.
Wiśniowy tort urodzinowy
Etap 4 Tak wyglądają poszczególne warstwy tortu.