ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Każdy z nas zna przepisy na dynię gotowaną, smażoną oraz duszoną ale zbyt rzadko jadamy ją bez obróbki cieplnej. Dynia i jabłko surowe zachowują najwięcej witamin, a w połączeniu z kefirem z grzybka tybetańskiego są jeszcze zdrowsze.

Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem

 

  • 120 g dyni
  • jedno jabłko soczyste
  • 1 1/2 szklanki kefiru z grzybka tybetańskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka rodzynek

Sposób przygotowania:

Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem
Około 120 gram dyni Hokkaido obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach, tak samo postępujemy z jabłkiem. Jabłko najlepiej wybrać bardzo soczyste oraz słodko-kwaśne, obieramy je i trzemy na tarce. Dodajemy do kefiru z grzybka tybetańskiego razem z potartą dynią i mieszamy wszystko razem. Dla lepszego smaku możemy dodać kilka rodzynek i łyżeczkę miodu. Ale to już zależy od indywidualnego upodobania smakowego.
Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem.
Kawałki dyni obieramy ze skórki i kroimy na odpowiednie kawałki.
Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem.
Dynię trzemy na tarce o bardzo małych oczkach.
Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem.
Soczyste jabłko obieramy i trzemy na tarce.
Witariański chłodnik z dynią i jabłkiem.
Dodajemy wszystko do kefiru z grzybka tybetańskiego.

Tagi:

dynia