Właściwości zdrowotne suszonych owoców

O nie tylko smacznej, ale także bardzo zdrowej przekąsce- suszonych owocach.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Właściwości zdrowotne suszonych owoców
Oprócz tego, że są bardzo smaczne mają też wiele właściwości leczniczych. Suszone owoce mogą pomóc zachować zdrowie naszego organizmu. SUSZONE MORELE- dla serca i nerek Morela dostarcza energii w formie węglowodanów, jest wspaniałym źródłem błonnika, witaminy A i C oraz żelaza. Suszone morele zawierają zestaw witamin antyoksydacyjnych. Są źródłem potasu, dlatego zalecane są dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ich częste powstawanie ogranicza powstawanie kamieni nerkowych.SUSZONA GRUSZKA- przeciwko cholesterolowi Gruszka jest bardzo dobrym źródłem błonnika, żelaza i witaminy C. Te suszone owoce obniżają poziom cholesterolu i działają przeciw nowotworowo. SUSZONE RODZYNKI- niskokaloryczna przekąska Rodzynki zawierają bardzo mało kalorii, dlatego są doskonałą przekąską dla osób odchudzających się. Chronią nas również przed chorobami i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. SUSZONE ŚLIWKI- na zaparcia Owoce te zawierają dużo błonnika, mają zastosowanie jako środek przeczyszczający. Są zalecane osobom chorym na serce.Skutecznie zapobiegają też rozwojowi osteoporozy. SUSZONE JABŁKA- owoce młodości Jabłka korzystnie działają na układ pokarmowy i pobudzają krążenie krwi. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i poprawiają trawinie. Posiadają też witaminę C i żelazo.