suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Włoska miruna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam mirunę po włosku.

Włoska miruna

Składniki:

Włoska miruna

 

  • 50 dag filetów z miruny;
  • 2 marchewki;
  • 1 zielona papryka średniej wielkości;
  • 2 duże cebule;
  • 1 młoda cukinia;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 3 łyżki keczupu łagodnego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie (ok 20 dag);
  • 10 dag startego sera żółtego;
  • 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
  • 1 łyżka oleju;
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Włoska miruna
Wszystkie warzywa kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i podduszamy na 1 łyżce oleju pod przykryciem aż warzywa będą na wpół miękkie. W tym czasie keczup mieszamy z koncentratem, bazylia i oregano na jednolitą masę. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem keczupowo-koncetratowym, na wierzch układamy uduszone warzywa. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 35 min w tem 160oC, na ok 10-15 min przed końcem otwieramy naczynie i posypujemy serem żółtym i plasterkami mozzarelli. Ponownie przykrywamy i pieczemy.

Tagi:

sery ser cukinia