Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Włoska pizza z szynką i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiedy znajomi wpadają warto przygotować coś do przekąszenia. Moi najczęściej sami podsuwają pomysł pizzy. Lubią ją w moim wykonaniu, gdyż piekę ją najczęściej na kamieniu, a te porównują do tej włoskiej.

Włoska pizza z szynką i mozzarellą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Włoska pizza z szynką i mozzarellą

 

  • 250g mąki typ 00
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kefiru
  • 25g drożdży
  • 2/3 szklaki wody
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki oregano

 

  • dodatki:
  • sos pomidorowy
  • około 150-200 g szynki
  • 200-250 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Włoska pizza z szynką i mozzarellą
Przygotowujemy zaczyn:

Do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól (jeżeli spód przygotowujemy z ziołami dodajemy właśnie oregano) - mieszamy na sucho. Następnie dodajemy olej, kefir oraz wyrośnięty zaczyn - wyrabiamy ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy troszkę wody, ciasto ma być lekkie i nieklejące po wyrobieniu).

Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą bawełnianą ściereczkę).

Uzyskane ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia.

Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni C, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec, wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą) nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę.

Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera.
Włoska pizza z szynką i mozzarellą
Z podanego przepisu przygotowujemy ciasto na pizzę
Włoska pizza z szynką i mozzarellą
ciasto na pizzę pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem
Włoska pizza z szynką i mozzarellą
dzielimy ciasto na pół wałkujemy i podpiekamy
Włoska pizza z szynką i mozzarellą
wyciągamy spód do pizzy i obracamy spodem do góry
Włoska pizza z szynką i mozzarellą
nakąłdamy sos, ser i szynkę - pieczemy :)