sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w noc sylwestrową.

Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • ½ cebuli
  • 1 gałązka selera
  • ½ szklanki białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka warzywka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok
Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Dolewamy zimną wodą, aby lekko przykryła soczewicę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. W połowie gotowania dodajemy przecier pomidorowy.W razie potrzeby uzupełniamy wyparowany płyn. Czas gotowania zależy od rodzaju soczewicy i czasu jej moczenia. Ja nie przepadam za rozgotowanymi ziarenkami soczewicy, więc gotuję ją al dente około 25 minut. Potrawkę z soczewicy podajemy na gorąco, z cotechino lub zampone (wieprzowakiełbasa) i z puree ziemniaczanym. *Tak przygotowaną soczewicę można przechowywać przez 2/3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można również zamrozić potrawkę. ** Soczewica jest bardzo bogata w białko i węglowodany. Jest doskonałym zródłem energii , ma bardzo niski indeks glikemiczny, ponadto zawiera mało tłuszczu (ok. 2-4%), dlatego z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Wśród dobroczynnych składników, które zawiera znajdziemy m.in.: kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo, witaminy z grupy B i błonnik.
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok
Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut.
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok
Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy.
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok
Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok
Dolewamy zimną wodą, aby lekko przykryła soczewicę.