Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Włoska sałatka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Włoską sałatkę makaronową przełożyć sałatkę do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i udekorować ósemkami pomidora.

Włoska sałatka makaronowa

Składniki:

Włoska sałatka makaronowa

  • 20-25 dag makaronu (najlepiej kolanek, kótkich rurek lub świderków)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 strąki ostrej papryki konserwowej
  • po 10 zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 4 nieduże pomidory
  • po pęczku szczypiorku i pietruszki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyż­ki soku z cytryny lub octu winnego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Włoska sałatka makaronowa

Do wrzącej posolonej wody wsypać makaron, ugotować, odcedzić. Z soku cytrynowego lub octu, oliwy i czosnku przeciśniętego przez praskę zrobić sos, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Do wystudzonego makaronu dodać pokrojone warzywa: seler w cienkie plasterki, paprykę i 3 pomidory w kostkę, oliwki na połówki, posiekaną zieleninę, śmietanę. Wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem. Włoską sałatkę makaronową przełożyć sałat­kę do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i udekorować ósemkami pomidora.