grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z kruchego ciasta zapiekana ze śliwkową konfiturą i udekorowana ciasteczkami z ciasta jest najpopularniejszym ciastem we Włoszech serwowanym na śniadanie.

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

Składniki:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

 

Sposób przygotowania:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

Przygotowanie kruchego ciasta

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą
Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym.

Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy zmiksowania mąki, cukru i zimnego masła pokrojonego w kostkę.

Na koniec dodajemy jajka oraz szczyptę soli.

Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

Przygotowanie tarty

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą
Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia.

Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką a nadmiar mąki strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Formę wylepiamy razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Konfiturę mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny, po czym wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównując wierzch ciasta.

Resztę kruchego ciasta wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy serduszka, które układamy na konfiturze.

Pieczenie tarty

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą
Pozostałości kruchego ciasta możemy zamrozić lub wykorzystać je do przygotowania ciasteczek.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Tartę pieczemy ok. 35-40 minut. Upieczona tarta powinna być złocista.

Dekoracja tarty

Upieczoną tartę odstawiamy do wystygnięcia.

Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto tarta