k06ut

k06ut

Kucharz
[Przepisów: 9]

Włoska zupa makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

...Włoska zupa makaronowa

Włoska zupa makaronowa

Składniki:

Włoska zupa makaronowa

 

  • 1 l esencjonalnego rosołu z drobiu
  • mała filiżanka (4 łyżki ) drobnego, suchego makaronu
  • szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • duża filizanka, utartego, żółtego sera(najlepiej parmezanu)
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Włoska zupa makaronowa
Do gotującego się rosołu sypiemy makaron, gotujemy na średnim ogniu, odstawiamy. Śmietanę lekko ubijamy, łączymy z niewielką ilością zupy, rozprowadzamy, całość lekko spieniamy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. ciepłą zupę rozlewamy na talerze posypujemy utartym serem. Pozostały ser podajemy na stół w oddzielnym naczyniu. Zupa nie nadaje się do odgrzania i podania np. po kilku godzinach.